Størst av alt er kjærligheten, eller?

Her kommer en ny oppdatering fra meg☀️

Noen vil kanskje si at det er litt «dypt», men inntrykkene og opplevelsene denne uka, har virkelig gått innpå meg!

Mandag denne uka var første dag som frivillig arbeider på prosjektet Babies Child Care, på et barnehjem i Kandy.

Spent og litt nervøs var jeg da vi ankom barnehjemmet. Tuuuusen tanker hadde allerede i laaaang lang tid begynt å bygge seg opp i hodet mitt. Hvilket syn kunne jeg vente meg? Er det som vi ser på film? Kommer jeg til å klare å vise kjærlighet til alle sammen? Hvor mange er det egentlig? Hva blir mine oppgaver? Hvordan blir det i forhold til språk, i og med at jeg prater norsk og engelsk, og de prater singalesisk?

Alt surra oppi hodet mitt, men allerede da jeg kom inn porten og så de store, blide og kontaktsøkende øynene, visste jeg at HER kom jeg til å trives.

Det er to ulike grupper. I den ene er det 18 barn under 12 måneder, og i den andre er det 14 barn mellom 2 og 4 år.

Møtte de største barna først, som kom løpende mot meg mens de ropte «ma’ma». De kasta seg bokstavelig talt over meg for å få klemme, hilse på å bare få litt kos. Åh, hjertesmelt.

Alle ville opp i fanget, bli løfta på og bare være nær. Nå etter nesten en uke, er de fortsatt like gode, og jeg gruer meg allerede til å reise fra de..❤️

Mine arbeidsoppgaver varierer, men det er alt fra leiking, kosing og trøsting, til mating, bleieskift og andre praktiske ting. Jeg koooser meg sammen med alle de fine barna her, alle er så fine på sitt vis❤️ Men spesielt ei jente har fått en helt egen plass i hjertet mitt.

Jeg reflekterer ofte over ting, men spesielt over hvordan de generelt lever og har det her, spesielt i Kandy, i forhold til hvordan jeg og vi lever, og hvordan vi har det i Norge. Dette får meg igjen til å tenke over hvor heldig jeg faktisk er (ja uansett hvor egoistisk det høres ut, så synes jeg faktisk det er ganske ok å minne meg selv på at det jeg har, det er mere enn godt nok). Jeg har et fint sted å bo, jeg er rik når det kommer til det å ha mennesker i livet mitt som gir meg kjærlighet, trygghet og omsorg jeg trenger for å viderebringe det. Dette får meg igjen til å tenke på hvor heldige vi er som får bo i et land som Norge. Vi har faktisk krav på legehjelp, krav på forskjellige hjelpeordninger ol., og vi har et hav av muligheter når det kommer til hus og slike ting.

Å nei, bo- og leveforholdene her i forhold til hjemme er ikke til å sammenligne. Det finnes selvfølgelig unntak, men laaaangt færre enn hjemme.

«Å æsj badet er så gammelt og har så stygge farger», men du HAR faktisk et bad. «Åhh, jeg har så lyst på nytt kjøkken, er så lei av frontene vi har, og vasken er stygg i bunnen», men du HAR ihvertfall kjøkken, og vask, og kanskje til og med innlagt vann. «Vi skulle ha byttet tak, eller: vi skulle ha byttet bordkledning, fargen holder på å falle av», men du HAR i alle fall et tak og du HAR vegger på huset ditt. Jeg har sett flere eksempler her, ja stort sett uansett hvor jeg snur meg og går, at dette ikke er en selvfølge å ha.

Dett er ikke så unormal standard på husene her.. og som dere ser, på det siste bildet ser huset faktisk ganske bra ut i forhold til mange andre..

Jeg vet at ikke alle i Norge har alt det de trenger heller, hverken av kjærlighet eller ting, og jeg vet også godt at 5-12% av Norges befolkning også lever under fattigdomsgrensa. Men greia er, at ikke alle som er fattige økonomisk, er fattige når det kommer til kjærlighet og omsorg. Slik er det her også. Ikke alle som er fattige økonomisk er fattige når det kommer til kjærlighet, og heller ikke motsatt. Forskjellene er store, men hvordan de har det inni seg kan være minst like bra! Og jeg har møtt sååå mange folk her, som nesten ikke har tak over hodet, som knapt har brød på bordet, og som ikke har råd til personlig hygiene, men som har vært mest gavmild og god mot meg.

Som skrevet tidligere: du trenger ikke stort for å være lykkelig, og at det er viktig å sette pris på de små tingene i livet. Den påminnelsen får jeg støtt og stadig her. Det vil nok kanskje dere også merke. MEN DET ER SÅ UTROLIG VIKTIG!!! Et eksempel er fra dagen idag: ei lita jente hadde akkurat fått nye joggesko, og sto å vifta med føttene å strålte av lykke, kun av noe så enkelt som et par joggesko. Ei lokal dame vi alltid har med oss til og fra jobb, fortalte at mora, som var alenemor, hadde spart leeenge for at jenta skulle få de skoene. De beregnes som fattige, men min lokale «guide» fortalte at akkurat disse to, var de menneskene som hadde det beste mor- og datterforholdet hun visste. De var lykkelige sammen.

Dette landet lærer meg SÅ my bra, så mye bra som jeg så gjerne bare ha villet trylla inn i hodet på alle jeg kjenner! Samtidig som jeg også så gjerne kunne tenkt meg å gitt alle her tak over hodet, og nok mat til å fungere optimalt. Men man kan ikke gjøre alt for alle her i livet.

Men over til barna og barnehjemmet. Her har de ikke det store å rutte med, kun det mest nødvendige, men her har de rett og slett ikke TID til å kose med, og gi barna omsorgen de trenger..

Tenk deg hvor mye kjærlighet og omsorg ett barn trenger, og så tenker du at kun TO (ja det hender det kun er én også) personer skal gi dette til 18 unger, går det? Nei. Alle som har passa barn eller har barn selv, vet nok hvor krevende det er å gjøre alt for det ene barnet. Trenger vell kanskje ikke å si så mye mere for at dere skal skjønne at kjærlighet og omsorg kommer sist i køa etter alt det praktiske som mating, bleieskift, medisiner (det lille de har av det), klesbytte og diverse andre praktiske ting. Noe som stort sett resulterer i at de får alt for lite av nettopp omsorg og kjærlighet. Rett og slett på grunn av for få ressurser. Jada det er flere som jobber der, men de må ta seg av helt andre ting enn barna.

Derfor er vi her, jeg er her! Nettopp for å hjelpe de ansatte, og for å gi barna litt av den kjærligheten og omsorgen de trenger.

Jeg sier ikke at barna har det fælt her, nei snarere tvert imot. Men de fortjener SÅ my bedre. De fortjener jo først og fremst en familie, eller i det minste en forelder som kan ta vare på og gi de det de trenger av kjærlighet og omsorg. Selvfølgelig også de praktiske tingene som mat, klær ol. Men de fortjener også å få det de trenger, mens de er der de er. Mulig dette høres ut som en oppmuntring til å jobbe litt som frivillig, og det er det jo også forsåvidt (hehe), men det jeg vil fram til, er at det skal så lite til for å bidra så mye for at flere barn kan ha det som alle barn fortjener.

Det er ikke bare mangel på arbeidsfolk, men også mangel på medisin, bleier, leker, såper, kremer og andre nødvendige ting. Så derfor bestemte jeg og hun jeg bor sammen med, at vi skulle bruke pengene vi hadde fått i forkant av turen, til å kjøpe ting de manglet. For oss er ikke ting dyrt i det hele tatt her, men for mange av de lokale, koster alt en formue. Vi handla nye leker, masse medisin, nye klær, flere pakker med bleier og litt andre ting de trenger. Dette er MYE for de, men enda har vi penger til overs som vi skal bruke til å handle enda mer av det de trenger, fordi vi ser hvor sårt de faktisk trenger det. Det koster så lite, men betyr så mye. Ikke bare for de, men også for oss💜

Noe av det jeg og romkameraten min handla i gave til barnehjemmet❤️

Noen av barna skal tilbake til mødrene sine, andre skal adopteres, og andre har en usikker framtid. Enn så lenge lever de her, og derfor er det faktisk så viktig at noen vil hjelpe de, og ta vare på de så best de kan, frivillige som faste ansatte – all ære til de få som jobber der, de gjør så godt de kan!

Minimalt med bilder fra barnehjemmet, da vi ikke kan ta bilder av barna, men her er noen bilder fra utsiden av barnehjemmet, og litt andre ting☀️

En veldig koslig, avsides og rolig plass.

PS: Dette er forresten hva jeg våkner opp til hver morgen👆🏼😍 HELDIG.

Ugress er blomster de også, når du blir kjent med dem.

-Tussi

~Elen~

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s